Месец: м.г

Работен состанок

Денес градоначалникот Ангов во конференциската сала на хотелот ХИТ во Стар Дојран беше организатор и домаќин на работен состанок на кој присуствуваа претставници од амбасадите на Франција и Бугарија, претставници од Н.У Завод и музеј Струмица, учесници од Министерството за одбрана, претставнички од воениот музеј – Скопје и НВО здруженија.
Гостите претходно го посетија и музејот посветен на Првата Светска Војна.
Целта на состанокот беше да се стави во употреба за туристички цели патеката од Првата Светска Војна, односно да се приспособи дел од дојранскиот фронт и да се понуди како дополнителна туристичка атракција на потенцијалните заинтересирани домашни и странски туристи.
Интересот за фронтовата линија, воената историја на Дојран и настаните од минатото кои се одвивале токму под ова поднебје изминатите години се навистина многу актуелни кај странските посетители на нашата општина.
Идејата е да се оплемени дел од патеката, да се разработи стратегија и конечно фронтовата линија да започне да функционира како вистинска туристичка атракција, со одобрение од општината и со лиценцирани и обучени туристички водичи.
На состанокот беше донесена одлука да се формира координативно тело со претставници од сите институции и наредниот период интензивно да се аплицира за средства од најразлични фондови и да се работи на ставање во функција на патеката од Првата Светска Војна.
Се надеваме дека во блиска иднина општина Дојран ќе понуди уште една атракција, која ќе биде поинаква, поучна и примамлива за домашните и странски посетители.

 

Соопштение за одржување на јавна консултација на план за управување со животна средина

 

Соопштение за одржување на јавна консултација на план за управување со животна средина за   “Потпроектот Дојран – туристички бисер на Југоисточна Македонија

Октомври  14, 2019год.

Ве информираме дека на 28.10.2019 (понеделник) ќе се организира ЈАВНА КОНСУЛТАЦИЈА  на План за управување со животна средина во рамки на проектните активности на “Потпроектот Дојран – туристички бисер на Југоисточна Македонија“,преку единицата за спроведување : Проект за локална и регионална конкурентност – LRCP,каде што се вклучени  повеќе активности, дадени во продолжение:

  • Партерно и хортикултурно уредување на Зелена рекреативна зона – Градски парк Дојран
  • Санација на оштетени делови на Отворена летна сцена
  • Асфалтирање на улица до Отворена летна сцена
  • Партерно и хортикултурно уредување на Отворена летна сцена

 

Финансирањето на овој проект е обезбедено со средства од меѓународни финансиски институции (Светска Банка), според чии барања во делот на заштита на животната средина и социјалните аспекти, , потребно е да се организира јавна консултација со засегнатите страни и локалното население.

Планот за управување со животната  средина за “Потпроектот Дојран-туристички бисер на Југисточна Македонија“ е достапен на увид во просториите на општина Дојран како и на официјалната веб страница www.opstinadojran.gov.mk.

Јавната консултација  ќе се одржи во: Општинa Дојран на 28.10.2019 година (понеделник) со почеток во 13 часот во салата за состаноци  на општина Дојран.

Лице за контакт:

Општина Дојран

Мито Велчев

Тел.034 – 225 -278

Е-mail:dojran@t.mk

 

Сите формулари на македонски, англиски и албански јазик, како и планот за управување со животната средина
“Дојран – Туристички бисер на Југоисточна Македонија“ на македонски, англиски и албански јазик може да ги најдете на следниот линк:

https://dojran.gov.mk/documents/