Новости

Дојран гурман фест 2022

Песната, музиката, дружењето и споделувањето убавини не признаваат разлика во годините, ниту пак се важни временските прилики. Тоа се докажа и синоќа, на манифестацијата “Гурман фест”посветена на дојранската софра, музика и култура.
Она што е многу поважно од сите надворешни фактори е празнувањето и одбележувањето на народниот мелос, чувањето и негувањето на македонската етно традиција, музичкото творештво и нашата дојранска културна ризница, ризница која не обединува, ни е заедничка нишка, не зближува и преку ваквиот вид на манифестации ја чуваме традицијата на Дојран од заборав.
Токму таква музичка ревија му доликува на Дојран, еден од најопеаните градови во Македонија и соседството.
“Мерак меана” заедно со инзворедните артисти докажаа зошто го заслужуваат медиумското внимание кое им се посветува.
Професионалци во музиката, изведбата, сценскиот настап.
Здружението на жени“ Дојрана” и овој пат ги покажаа неверојатните кулинарски способности. Ние како домаќини, но и многубројните гости, вљубеници во автентичните вредности беа воодушевени од разновидноста и богатството на трпезата. Рибата подготвена на мал милион начини му даде посебен белег на настанот.
Може да се заклучи дека се на се, манифестацијата беше за паметење. Дружба, песни, ора, насмеани и ведри лица. Дожд на отворено, но сонце и радост во душите.
Дојран, те сакаме, вчера и денес и засекогаш – ќе ги одбележуваме значајните работи кои ги носиш како белег, затоа што ти тоа заслужуваш.

Игралиште во чест на Емилија Динева

Донаторите на органи се вистински херои, Емилија Динева е една од нив. Нејзиното име засекогаш ќе биде запаметено во поновата медицинска историја кај нас, таа беше и ќе остане синоним за добрина, хуманост, човекољубие. Емилија на еден несекојдневен начин, благодарение на несебичноста на нејзиното семејство – продолжи да живее, нејзиното срце физички, а нејзиниот дух и убавината на нејзиното постоење емотивно, во секој од нас.
Навршија две години откако нашата драга сограѓанка, органодонор – Емилија, не е физички помеѓу нас, токму затоа сите ние, соседи, пријатели, роднини, почитувачи на нејзиното дело, познавајќи ги нејзините желби го направивме ова детско игралиште, за постојано овде да се слуша детски џагор, онака како што таа сакаше… да биде опкружена со деца, со смеа, најмногу од се, со љубов. Токму на таков начин е изградено и ова игралиште – со донации, со желба да постои, со многу почит и љубов. Ви го предаваме вам, драги пријатели, добронамерници, да престојувате овде и засекогаш да го зачуваме споменот за нашата драга сограѓанка.
Збогувањата се само за оние кои љубат со своите очи. Затоа, за оние кои сакаат со срцето и душата не постои такво нешто како разделбата. Емилија, ти не не напушти, иако твоето срце продолжи да чука во друго тело и не си физички помеѓу нас, убавината на твоето постоење засекогаш ќе го носиме во себе.
Ти благодариме за добрината која ја остави позади себе, твоето име ќе биде забележано во колективната меморија на нашиот народ и ти, драга Емилија никогаш нема да бидеш заборавена.

8.400.000 денари за изградба и реконструкција на улици во Општина Дојран

Оваа година заедно со сите Вас го формиравме Буџетот на Општина Дојран, кој е развоен и насочен кон инфраструктурни проекти.
По спроведениот анкетен прашалник за формирање на Буџетот, го насочуваме нашиот фокус кон подобрување на патната инфраструктура.
Со финансиски средства обезбедени од Министерството за транспорт и врски преку ,,Проект за поврзување на локални патишта” ќе се реконструираат главните улици во с.Николиќ,с.Црничани и с.Фурка, чија имплементација ќе започне во вториот квартал на 2022 година.
Оваа година Општина Дојран во својот Буџет издвои 8.400.000 денари за дополнителна изградба и реконструкција на останатите улици во Општина Дојран.

Дојран посетен и во зима

Нестандардно високите температури за овој период од годината, како и новогодишното празнично расположение му донесоа на Дојран бројни посетители.

Јануарското сонце привлече љубители на спортскиот риболов, љубители на долгите прошетки покрај брегот на езерото и секако гурмани кои ги обожаваат дојранските специјалитети од риба.

Ве покануваме да ги искористите слободните денови и да дојдете до го посетите бисерот на југот од нашата држава, да се релаксирате покрај Дојранското Езеро и да го планирате следниот одмор токму во Дојран.

Новогодишни подароци за децата од О.О.У “Кочо Рацин” Нов Дојран

Насмевките на нашите најмили се бесценети. Токму затоа и годинава во соработка со фабриката “Дојран стил” претпразнично доделивме пакетчиња за основците од сите населени места.

Со ова градоначалникот Ангов им ја честиташе новата 2022ра година на учениците и им посака многу здравје, среќа и успех во секое поле од животот.

 

 

 

Демант во врска со Извештаите од мониторинг на вода од Дојранското Езеро

Почитувани граѓани,

Општина Дојран целосно ги демантираме наводите на г-дин Дејан Андонов од Институтот за комуникациски студии кој заклучоците од овогодишниот мониторинг спроведен од страна на УГД-Штип во универзитетската лабараторија „Амбикон“ погрешно ги презентираше пред јавноста тврдејќи дека водите од Дојранското Езеро се класифицираат во четврта класа, a потоа истите наводи ја пренесоа повеќето наши мас-медиуми.

Заклучок од спроведениот пролетен мониторинг на вода од Дојранското Езеро е дека во пролетната мерна кампања, согледувајќи ги добиените параметри од сите анализи, доколку би требало генерално да ја класифицираме водата од Дојранското езеро во некоја класа (според Уредбата за класификација на води) тогаш најблиску би ја оцениле како Класа 2.

Класа 2 е вода која е малку загадена, мезотрофична вода, која во природна состојба може да се употребува за капење и рекреација, за спортови на вода, за одгледување на ципридни видови на риби и др.  Со употреба на вообичаени методи на обработка – кондиционирање (коагулација, филтрација, дезинфекција…) оваа вода може да се употребува за пиење и за производство и преработка на прехранбени производи.

Повисока класа од класа 2 е дефинирана само кај микробиолошката анализа но за позначајни заклучоци во однос на овој параметар ќе мора да се направат поголем број на анализи во текот на целата година.

Заклучокот од спроведениот есенски мониторинг, водата од Дојранското езеро е категоризирана во  класа 1 т.е. вода  без боја и без миризба. Според pH – вредноста и Алкалноста (CaCO3 mg/l) водата во Дојранското езеро е се класифицира во Класа 1. Вредностите на хемиската потрошувачка на кислород (ХПК mgО2/l) во земените примероци се движи од 2.5 – 3.0 mg О2/l, што значи дека според овој параметар водата во Дојранското езеро се класифицира во  Класа 2. Според концентрациите на  нитрати, нитрити и амониум во водите на Дојранското езеро се класифицира во 1 Класа. Според концентрацијата на метали или неговите соединенија концентрациите на Al, Ba, B, As, Ni, Co и Mn се под пропишаните максимално дозволени концентрации за Класа 1-2. Според микробиолошката анализа од есенскиот мониторинг, анализираниот примерок е сврстен во Класа 4, додека од пролетниот, анализираниот примерок е сврстен во Класа 2, според бактериска контаминација.

Важно е да се има предвид дека мониторингот на водите од Дојранско Езеро беше спроведен само на едно мерно место. И како што е акцентирано во самиот Извештај – за позначајни заклучоци во однос на микробиолошкиот параметар, ќе мора да се направат поголем број на анализи во текот на целата година.

А, на г-дин Дејан Андонов од Институтот за комуникациски студии ќе му порачеме кога веќе сака да се занимава со научни прашања, прво треба да ги научи работите, трудовите кои сака да ги исползува, треба така да ги чита, како што ги има авторот напишано (во нашиот случај Извештаите од пролетниот и есенскиот мониторинг на вода од Дојранското Езеро), а пред сè да не чита работи кои таму ги нема.

Со почит,

Општина Дојран

Потпишан договор за изградба на пешачка патека со паркинг места

На одржаната четвртата редовна седница на Советот за развој на Југоисточниот плански регион и конститутивната седница на Советот за социјална заштита на Југоисточниот плански регион беше потпишан договорот со #ЈИПР за уредување на туристичка патека од ресторан Гранико до ГП Дојран.
Во проектот се предвидува
➡️Расчистување и уредување
➡️Обележување на паркинг места
➡️Изградба на пешачка патека во должина од 1.285 метри.
Со овој проект ќе се развие нова туристичка зона во општината, ќе се создаде нов простор за рекреација на мештаните, а секако и на туристите.

Работен состанок во Амбасадата на Република Словенија

Градоначалникот на општина Дојран, Анго Ангов оствари работен состанок во Амбасадата на Република Словенија.
Амбасадата на Република Словенија на чело со Амбасадорот Милан Предан останува стратешки и долгорочен партнер на општина Дојран пред се во реализација на клучни проекти за заштита и ревитализација на Дојранското Езеро.
На средбата заедно беа дефинирани клучните приоритети за заштита на Езерото, а воедно општината веќе има реализирано и низа од неколку успешни проекти.
Главна цел како и досега, така и во иднина ќе биде развој на еко- туризмот и Дојран да стане првата еко-туристичка дестинација во државата.
Општина Дојран веќе подолго време заедно со невладината организација Милиеу контакт изработува физибилити студии и проектни документации кои се основата за почеток на реализсција на овие проекти за заштита на Езерото.
Општина Дојран и Амбасадата на Република Словенија во Република Северна Македонија веќе имаат воспоставено одлична соработка. Во иднина истата ќе се продлабочува во интерес на двете земји.

Конзервација на турската бања – амам

Завршена е конзервацијата на старата турска бања – амамот во Стар Дојран. Истата е ставена во функција за посета, како нова туристичка атракција за посетителите и локалното население.
Целиот проект се реализираше со средства обезбедени од ИПА прегуранична соработка со Р.Бугарија, проект кој беше во пакет со реконструкција на “Саат кулата” и пристапните патеки до истите.
Збогатувањето на туристичката понуда и туристичките содржини е еден од врвните приоритети на општина Дојран заради зголемување на атрактивноста и опсегот на една туристичка сезона.