Денеска во работна посета на Општина Дојран беа Н.Е Sophia Philippidou, Амбасадор на Р. Грција во Р. С. Македонија и Maria Diagounma, раководител на конзуларното претставништво во Амбасадата на Р. Грција во нашата земја.
​На едночасовната средба, се отворија повеќе теми на разговор, но најважно од се беше обостраната подготвеност за продлабочување на добрососедските односи помеѓу двете земји. Прекугранична соработка на ИПА проекти, заедничко аплицирање за средства од фондовите на Европската Унија и секако, грижата за добросостојбата на Дојранското Езеро се врвни приоритети за нашата општина и токму затоа најпрво се отвори дискусија за овие прашања.
Амбасадорката беше запознаена со странските инвестиции во нашата општина, можностите за инвестирање, туристичките потенцијали, бројот на грчки граѓани кои секојдневно поминуваат низ граничниот премин Дојран и детали за нашата соработка со општините Серес и Кукуш од грчка страна.
Ќе се разгледа можноста за соработка во полето на здравствената заштита, исто така ќе се превземат конкретни чекори за унапредување на соработката помеѓу двете држави, а особено помеѓу општините кои се директно засегнати за добросостојбата на езерото.
Previous Честитика по повод Бадник и Божиќ

Заследете не

Кеј 5-ти Ноември бб
1487 Стар Дојран,

Пон – Петок
07:30 – 15:30

Приемни денови

Одделение за даноци, такси и други приходи и Данок на имот – секој работен ден од 07:30 до 15:30 часот

Одделение за урбанизам – секој работен ден од 07:30 до 15:30 часот

Комунално одделение – секој работен ден од 07:30 до 15:30 часот

Новости и ажурирања

Најновите вести, написи и ресурси на Општина Дојран, испратени директно до вашата е-маил адреса.

Accessibility