Ден: д.м.г

Работна средба помеѓу амбасадорката на соседна Р. Грција и Градоначалникот на Општина Дојран

Денеска во работна посета на Општина Дојран беа Н.Е Sophia Philippidou, Амбасадор на Р. Грција во Р. С. Македонија и Maria Diagounma, раководител на конзуларното претставништво во Амбасадата на Р. Грција во нашата земја.
​На едночасовната средба, се отворија повеќе теми на разговор, но најважно од се беше обостраната подготвеност за продлабочување на добрососедските односи помеѓу двете земји. Прекугранична соработка на ИПА проекти, заедничко аплицирање за средства од фондовите на Европската Унија и секако, грижата за добросостојбата на Дојранското Езеро се врвни приоритети за нашата општина и токму затоа најпрво се отвори дискусија за овие прашања.
Амбасадорката беше запознаена со странските инвестиции во нашата општина, можностите за инвестирање, туристичките потенцијали, бројот на грчки граѓани кои секојдневно поминуваат низ граничниот премин Дојран и детали за нашата соработка со општините Серес и Кукуш од грчка страна.
Ќе се разгледа можноста за соработка во полето на здравствената заштита, исто така ќе се превземат конкретни чекори за унапредување на соработката помеѓу двете држави, а особено помеѓу општините кои се директно засегнати за добросостојбата на езерото.