Новости

Информација за подобрување на процесите, безбедноста, организацијата во основните и средните училишта

До Општина Дојран, Владата на Р.С. Македонија достави информација за подобрување на процесите, безбедноста, организацијата во основните и средните училишта.

Меѓу другото се укажува и препорачува на сите основни и средни училишта (во нашиов случај на О.О.У “Кочо Рацин” Нов Дојран) преку општината да формираат стручни тимови во соработка со стручните служби на меѓуопштинските центри за социјална работа , на кои фокус на работа ќе им бидат разговори поединечно со секое дете/ученик во училиштето.

Општина Дојран во соработка со стручни лица од Центарот за социјални работи – Гевгелија веќе втора година по ред редовно врши обуки, работилници и разговори со ученици и стручниот тим од училиштето. Исто така, во текот на изминатиот период многу пати се посетени сите подрачни училишта и интервенирано е во оние училишта, односно во оние одделение каде што е детектирана особена потреба од дополнителна работа со учениците.

Свикан е и родителски состанок во едно од подрачните училишта на Општина Дојран од страна на Координаторот на еднакви можности во Општина Дојран и психологот од Центарот за социјални работи Гевгелија.

И понатаму, интензивно ќе се работи на горливите проблеми, особено на проблемот со врсничкото насилство/булинг, се работело и ќе се работи и укажува на препознавање и справување со сопствените емоции, стресот и анксиозноста кај децата во училишен период.

Поради интензивната соработка помеѓу Општина Дојран, Центарот за социјални работи, односно стручното лице – психолог и О.О.У “Кочо Рацин” Нов Дојран, учениците веќе имаат изградено доверба кон тимот кој редовно го посетува училиштето и во неколку наврати остварени се и лични контакти, односно разговор помеѓу учлениците кои имале потреба за тоа и стручното лице – психолог.

Остануваме верни на заложбите, училиштето да биде храм на знаењето, социјализацијата и пријателството.

Мали олимписки игри

Зошто обожуваме спорт? Забава, атмосфера, возбуда, адреналин!
Токму тоа, но и многу повеќе ќе почувствувате доколку одлучите да им дадете поддршка и да ги проследите малите олимписки игри кои денес и утре, 18ти и 19ти мај се одржуваат во нашиот Дојран, во Богданци и Валандово.
Мали олимписки игри е најголемиот и најмасовен спортски настан за учениците од основните училишта.
Ќе се натпреваруваат околу 500 ученици од 40 основни училишта, во 5 спортски игри:
кошарка, ракомет, одбојка, футсал и фудбал
(машки/женски).
“Оној кој не е доволно храбар да превзема ризици, нема ништо да постигне во животот”, рекол легендарниот Мохамед Али.
Ризиците кога станува збор за спортот, се секогаш прифатливи.
Да ги поддржиме натпреварувачите на малите олимписки игри. Денес и утре со сето срце да навиваме за големи спортски достигнувања!

Ученици од О.О.У “Кузман Јосифовски Питу” Скопје во посета на Дојран

Ученици од О.О.У “Кузман Јосифовски Питу” Скопје, беа во посета на Дојран.
Освен што децата се запознаа со убавините на нашата општина, научија повеќе за богатата историја, култура и традиција на Дојран и дојранско, тие имаа можност одблиску да видат како функционира една локална самоуправа и да добијат одговори на прашањата кои ги интересираат.
Остроумноста на децата, нивните интересни и мудри прашања беа за пофалба, а јас со задоволство одговарав на секое од нив.
Се надевам дека наскоро повторно ќе се видиме во Дојран.
Општина Дојран освен за локалното население, прашаањата на заинтересираните граѓани и туристи, во секое време е отворена и за посета на ученици од сите краеви на нашата држава.
Овде сме да помогнеме, да посочиме, да научиме.
Задоволство ни е да ги слушнеме сите граѓани, а посебна радост ни претставува кога ќе не посетат ученици кои со љубов се интересираат за нашиот бисер – Дојран.

Дојран – генералка викенд

Пролетна акција за чистење на Општина Дојран се случи изминатата сабота на 13ти мај. Вработени во општина Дојран, деца од О.О.У “Кочо Рацин” Нов Дојран, деца од ЈОУДГ “Кокиче”, пензионери, посетители и доброволци се вклучија во акцијата наречена – генералка викенд.

Ваквите акции придонесуваат за зближување на луѓето, поттикнуваат меѓусебни разговори, разменување на идеи и секако – се постигнува главната цел, почиста и поубава животна средина.

Општина Дојран ги поддржува сите акции од овој вид и во иднина со задоволство и самостојно ќе организира акции за чистење и разубавување на животната средина.

Генералка викенд

🍀Општина Дојран денеска се вклучи во пролетниот дел од најголемата акција за чистење „Генералка викенд 2023”
🍀Во акцијата се вклучија вработените во општина Дојран, учениците и наставниците од ООУ „Кочо Рацин“-Нов Дојран, Здружение на жени „Дојрана“, Здружение на пензионери Дојран, ЈПКД „Комуналец-Полин“ и добронамерни граѓани и посетители на Дојран. Особена чест ни претставува што на акцијата се приклучи и пратеничката Драгица Ѓавочанова.
🍀Акцијата со чистење се одвиваше на неколку локации во градот која имаше цел да се подигне јавната свест за собирање и рециклирање на отпадот и позитивно зачувување на животната средина.
🍀ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД инспирира промени, повикува на единство за нешто што е важно и во заеднички интерес на сите нас, а тоа е чист воздух, чиста почва и чиста вода.

Едукативни работилници за врсничко насилство и препознавање на сопствените емоции во О.О.У “Кочо Рацин” Нов Дојран

На 28-ми април (петок), се одржа првата од серијата работилници за справување со стрес и анксиозност кај учениците од ООУ „Кочо Рацин“ – Нов Дојран.
Работилниците и едукативните предавања се во склоп на годишниот план за родова еднаквост помеѓу жените и мажите во Општина Дојран.
Беа посетени подрачните училишта во Стар Дојран и во Николиќ, а работилница се одржа и во спортската сала во Нов Дојран, со учениците од шесто до деветто одделение. Фокус на работилниците се и ќе бидат во иднина – практични вежби, интеракција на присутните со размена на сопствени искуства и мислења, освестување на сопствените потреби, желби, но и ограничувањата од друга страна.
На овие работилници, покрај подобро запознавање на концептите за самодоверба и самопочит, емоционалната интелигенција и други поврзани поими, се правеше и самопроценка каде се учениците на скалата на самодовербата, вежба како да го замолкнат внатрешниот критичар и како тој глас на сомнеж, изразен преку негативни мисли да го заменат со позитивен внатрешен говор.
Колку е важно да се излезе од комфорната зона и колку таквите искуства помагаат во совладување на проблемите, се само некои од прашањата.
Во оваа насока во иднина се замислени и ќе се спроведат и работилници за подобрување на социјалните вештини, надминување на проблеми во комуникација и конфликтите, потоа замки на социјалните мрежи и безбедноста на интернет, контрола и управување со лутина и бес, справување со стресот и слично.
Не беа изоставени ниту прашањата за постоење и евентуално справување со врсничкото насилство помеѓу учениците, тема која и понатаму ќе се отвора на почетокот од секое наредно предавање во училиштето.
Врсничка едукација (peer learning) е форма на учење која во пракса се покажала како многу ефективна, зошто учениците полесно се поврзуваат на исто возрасно ниво, поактивни се во самиот процес, што е воедно и забавно и позитивно искуство за сите инволвирани.
Работилницата одржана изминатиот петок, а и наредните работилници се под водство на Координаторот за еднакви можности помеѓу жените и мажите во Општина Дојран, Магда Ангова и стручно лице – психологот Сашка Карајанова од Центарот за социјални работи – Гевгелија.

Известување за дезинсекција против ларви од комарци

Ве известуваме дека на ден 02.05.2023 година (вторник) на територијата на општина Дојран ќе се спроведе дезинсекција против ларви од комарци, согласно договорот со Министерство за транспорт и врски. Контролата врз работењето ќе биде извршена од страна на Центарот за јавно здравје Велес.

Општина Дојран ги доби првите државни прваци во карате

Дарија Џониќ и Михаела Јовановиќ се двете победнички во поединечни борби на државното првенство за деца од 10 до 13 години во карате – кумите. Со оваа победа, Дарија и Михаела го обезбедија своето членство во карате репрезентацијата на Р.С.Македонија и токму денешните освоени златни медали им ги отворија вратите за учество на Балканското првенство во карате!
Со овој нов успех, нашата општина испишува историски успех во карате спортот.
Она што особено ме радува е доказот дека Општина Дојран умее да ги препознае талентираните, храбрите, знае да вложи онаму каде што трудот и макотрпните тренинзи, неминовно ќе вродат со успех.
Продолжуваме да се грижиме за младите во Дојран, продолжуваме да инвестираме во спортските здруженија и спортистите кои допрва треба да блеснат на македонската спортска сцена.

Работен состанок во Министерството за животна средина

Добросостојбата на Дојранското Езеро и неговиот биодиверзитет отсекогаш биле на врвот на листата на приоритети во работата на Општина Дојран.
Токму затоа, денеска се одржа координативен состанок во Министерството за животна средина и просторно планирање заедно со министерката Kаја Шукова.
На состанокот беа присутни и претставници од невладината организација Милиеуконтакт, наши долгогодишни соработници од областа на заштита на Дојранското Езеро.
Се разговараше на повеќе теми, а најголем акцент се стави на заштита на езерото и отпочнатите постапки за изградба на нова пречистителна станица и санација на колекторскиот систем кои се врвен приоритет во нашата работа.
Дополнително, беше разговарано и за студијата за реализација и менаџментот за управување кои се неопходни документи за правилното менаџирање со езерото и неговиот биодиверзитет.
Од страна на министерката беше потенцирано дека Општина Дојран и Дојранското езеро ќе бидат вметнати во буџетот на Министерството за животна средина и просторно планирање за 2024 година како еден од клучните приоритети и предизвици во истата.

Нов Дојран добива модерен и урбан градски пазар

По долги години, Нов Дојран конечно добива нов, модерен, урбан градски пазар.
Во склоп на градскиот пазар предвиден е мал плоштад и хортикултурно и партерно уредување околу истиот.
Со овој зафат, централното градско подрачје во Нов Дојран ќе добие современ и убав изглед.